Barbecue Tips

Een geslaagd barbecuefeestje begint uiteraard met een goed stuk vlees. Zelfs de beste marinades, sauzen en dry-rubs kunnen een slechte kwaliteit vlees of vis niet verhullen. Maar wat doe je met dat mooie stukje vlees, hoe gaat het perfect gekruid de barbecue op en wat gebruik je om te kruiden, te marineren of te moppen? En welk sausje geef je erbij? Hoewel het qua smaak op persoonlijke voorkeur aan komt, zijn er een een paar basisprincipes.

Barbecue en Wing sauces
Mopsauzen

Deze worden toegepast om tijdens het barbecueën het vlees regelmatig in te smeren (moppen) om zo constant smaak en vocht toe tevoegen. Deze techniek wordt ook wel basting genoemd. Dat is een beetje onterecht omdat bij basting kookvocht (bijvoorbeeld bij een groot stuk vlees in een braadslede in de oven) over het vlees gegoten wordt. Een mopsaus is altijd dun, bijna zoals water. Als mopsaus kan soms verdunde marinade gebruikt worden, maar ze zijn ook kant en klaar te koop. Jim Beam Original Wing Sauce bijvoorbeeld geeft een fantastische smaak aan kip , en niet alleen aan de vleugels!! En met mate gebruikt, geeft Colgin Natural Hickory Seasoning Liquid Smoke een heerlijke rooksmaak aan steaks of een hamburger.

Barbecue en wing sauces
Barbecue en wing sauces

Als het vlees van de barbecue komt, heb je soms nog een saus nodig om het mee te serveren . Barbecuesauzen zijn een kant en klaar product, direct eetbaar waar marinades en mopsauzen dit meestal niet zijn. Barbecuesauzen op zich zijn minder geschikt om te marineren, hoewel ze soms wel als ingrediënt van een marinade kunnen dienen of aangelengd met water te gebruiken zijn als mopsaus. Ook hier geldt weer: persoonlijke smaak telt! A1, nummer 1 barbecuesausmerk van Amerika, heeft verschillende supersauzen, zoals Thick & Hearty Steak Sauce. Of wat te denken van Weber’s Hickory Smoke BBQ Sauce?

Liquid smoke
Marineren

Naast het smaak geven aan vlees en vis (en groenten), heeft marineren tot doel het bindweefsel in het vlees af te breken, waardoor het malser wordt. Het is het zure bestanddeel in een marinade dat hier voor zorgt (azijn, wijn, citroen, ananas, etc.). Hoe lang iets moet marineren hangt af van veel factoren, denk hierbij aan grootte, welk deel van het dier, leeftijd, de marinade zelf, enzovoort. Wees voorzichtig met vis, dit gaart al koud in een zurige marinade (leg maar eens een stukje kabeljauw een tijdje in citroensap en kijk wat er gebeurt). Voor vis en in mindere mate ook wit vlees zoals kip, gebruik je daarom een marinade met wat minder zuur en wat meer olie in de verhouding. Top BBQ saus merk A1 zet heerlijke marinade mixen op de markt die alleen met witte wijn azijn, olijfolie en wat water aangemaakt hoeven te worden. Probeer de Tomato Chili Pepper Marinade Mix maar eens. Voor wanneer je zelfs geen tijd of zin hebt om marinades aan te maken en ook zo min mogelijk vaat wil hebben: Jack Daniel’s heeft kant en klare marinade in een zak. Open knippen, vlees erbij, 30 minuten wachten, barbecueën, klaar!!

Rubs
Rubs

Wat minder bekend bij het brede publiek in Nederland zijn dry rubs, kruidenmengsels die in het vlees gewreven worden (barbecue-enthousiastelingen en pitmasters gebruiken deze natuurlijk allang). Veel van deze mengsels hebben paprikapoeder, zout en suiker in de basis, aangevuld met allerlei andere kruiden. Het zout ontrekt eerst wat vocht uit het vlees waarin de suiker (en de kruiden) oplossen, echter na een minuut of 40 neemt het vlees het vocht met het zout en de kruiden weer op. De suiker in het deel van de rub dat aan buitenkant blijft, karameliseert tijdens het barbecueën en geeft een mooi krokant korstje aan je vlees. Dry rubs met suiker gebruik je niet direct boven de kolen omdat de suiker dan niet karameliseert maar verbrandt! Op het internet zijn er veel recepten voor klassieke dry rubs zoals de Kansas City Dry Rub, maar probeer eens de Rufus Teague Spicy Meat Rub om je stukje vlees „ballen“ te geven! Minder makkelijk is een goede rub voor vis, Rufus Teague biedt hier weer een uitstekende oplossing voor.